Med den här e-tjänsten kan du göra en ansökan till modersmålsundervisning i grundskolan, från och med förskoleklass till och med skolår 9. Du kan alltså inte ansöka om modersmålsundervisning för barn i förskolan eller för elever i gymnasiet med denna e-tjänst.
-
Barn som har minst en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska har rätt till undervisning i detta språk, förutsatt att språket används dagligen i hemmet och att barnet har grundläggande kunskaper i språket. För nationella minoritetsspråk (finska, samiska, jiddisch, romani eller meänkieli) gäller dock särskilda regler. För dessa språk krävs varken att språket talas i hemmet, att barnet har grundläggande kunskaper, eller att någon vårdnadshavare behärskar språket. Barnet har således rätt att läsa dessa språk antingen som ett modersmål eller på nybörjarnivå.
-
För att kommunen ska anordna modersmålsundervisning måste minst fem barn vilja läsa ett språk och det måste finnas en lämplig lärare i språket. Denna regel om minsta antal elever gäller dock inte för nationella minoritetsspråk. För dessa språk räcker det med att en enda elev önskar undervisning för att kommunen ska vara skyldig att ordna sådan. I Huddinge anordnas modersmålsundervisning utanför den timplan bundna undervisningen, det vill säga utanför barnets ordinarie skolschema.
-
Om ni har skyddad adress kan ni inte använda er av e-tjänsten, utan då ska ni vända er till Modersmålsenheten. Se kontaktuppgifter till höger.
-
Ansökan för gymnasieelever görs via e-tjänsten https://service.huddinge.se/ModersmalGym.
- Från att du skickar in ansökan via e-tjänsten tar det 12-15 dagar till beslut. Om kraven uppfylls kommer ni sen att bli uppringda av en lärare i det aktuella språket.
- Sista anmälningsdag är 30 april för deltagande på höstterminen och 31 oktober för deltagande på vårterminen. Vi gör undantag för nyinflyttade elever.
Läs mer om modersmål på Skolverkets webb
-
Registrering
1 dag
-
Handläggning
13 dagar
-
Utskick
1 dag