Abou Abou
Meny
    • Mina uppgifter
    • Mina ärenden
    • Frågor och svar
    • Kontakta oss
    • Om e-legitimation
  • E-tjänster och blanketter
    • Bostad och miljö
    • Fritid, natur och kultur
    • Förskola och skola
    • Näringsliv
    • Organisation och styrning
    • Stadsplanering och trafik
    • Stöd och omsorg
Abou
E-tjänster och blanketter
Sök
Kontakt
  • Mina uppgifter
  • Mina ärenden
  • Frågor och svar
  • Kontakta oss
  • Om e-legitimation
  • E-tjänster och Blanketter
  • Frågor och svar
  • Bostad och miljö
  • Fritid, natur och kultur
  • Förskola och skola
  • Näringsliv
  • Organisation och styrning
  • Stadsplanering och trafik
  • Stöd och omsorg

Frågor och svar

Fråga
Svar
Hur gör jag om jag inte vet adressen till butiken/restaurangen/matstället?
Svar:

Beskriv så noga som du kan i vilket område den ligger, samt hur omgivningarna ser ut.
Exempel: Restaurangen ligger precis utanför Huddinge centrum och finns i det blå huset nära pendeltågsstationen. Huset ligger i en kurva mellan en mataffär och en blomsterbutik.

Hur undviker jag att bli matförgiftad?
Svar:

- Se alltid till att alltid tvätta händerna noga med tvål och vatten innan du börjar laga mat, när du byter råvaror vid matlagning, innan du äter och efter toalettbesök.
- Ät inte mat om du är tveksam på om den är dålig, t.ex. om maten luktar illa eller ser konstig ut.

- Se till att kall mat är kall (under 8 °C) och varm mat är varm (över 60 °C) när du äter den. Har maten stått framme för länge i rumstemperatur kan mikroorganismer som framkallar sjukdom börja växa i den.

.

Se Livsmedelsverkets hemsida för att läsa mer om hur du undviker matförgiftningar hemma:
www.slv.se

Hur vet jag att min anmälan har skickats in?
Svar: När du fyllt i e-tjänsten, kontrollerat att allt stämmer och skickat in anmälan får du en bekräftelse via e-post. I e-posten bifogas en pdf-fil som även är en kopia på din anmälan. Om du inte får någon bekräftelse på din anmälan kontakta miljotillsyn@huddinge.se för att försäkra dig om att den kommit in.
Jag hittar inte svaret jag undrar över bland era frågor och svar, hur gör jag?
Svar:

Hittar du inte svaret kan du kontakta miljötillsynsavdelningen, antingen genom att ringa Servicecenter på telefonnummer: 08-535 300 00 eller genom att skicka en e-post till miljotillsyn@huddinge.se

Kan jag ändra i min anmälan?
Svar: Du kan ändra alla uppgifter i anmälan till dess att du trycker på knappen godkänn på sammanfattningssidan.
Vad är en matförgiftning?
Svar: Matförgiftning är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av att ha ätit livsmedel som är dåliga eller olämpliga. Dessa sjukdomar beror ofta på att livsmedlen innehållit patogena (sjukdomsframkallande) mikroorganismer som t.ex. bakterier, virus eller parasiter.
Se Livsmedelsverkets och Vårdguidens hemsidor för att läsa mer om matförgiftningar:
www.slv.se
www.vardguiden.se
Vad är symptom?
Svar: Symptom är olika sjukdomstecken, t.ex. illamående, kräkningar, diarréer, magsmärtor och feber. Vid matförgiftningar kan symptomen variera mycket beroende på vilken typ av mikroorganism som gjort dig sjuk samt vilken mängd av smittan du fått i dig.
Varför ska jag anmäla en misstänkt matförgiftning?
Svar: Genom att snabbt anmäla en misstänkt matförgiftning till miljötillsynsavdelningen kan du hjälpa till att förhindra att andra blir sjuka. Dessutom kan du genom att anmäla bidra till att öka kunskapen om orsaker till utbrott och hur de kan förebyggas.
Varför ska jag redovisa hela måltiden?
Svar: Ibland kan det vara andra delar av måltiden, som salladen, drycken eller efterrätten, som orsakade matförgiftningen och inte det som först misstänktes. För att handläggaren ska kunna göra en fullständig utredning behöver du därför redovisa hela måltiden.
Varför ska jag redovisa vad jag har ätit tidigare?
Svar: Inkubationstiden (tiden från det att mikroorganismen kommer in i kroppen tills det att du blir sjuk) varierar för de flesta mikroorganismer mellan en till 48 timmar. Detta leder till att orsaken till matförgiftningen många gånger inte är det sista du åt innan insjuknandet. För att handläggaren ska kunna göra en fullständig utredning behöver du därför noga beskriva vad du ätit och druckit i övrigt de närmsta 48 timmarna innan du blev sjuk.
Varför är det viktigt att handläggare kan kontakta mig?
Svar: Ibland kan handläggaren behöva mer information från dig eller ha följdfrågor för att kunna göra en fullständig utredning.
Tillbaka

Kontakt

Huddinge kommun

Telefon: 08-535 300 00

E-post: 
huddinge@huddinge.se

Besöksadress: Kommunalvägen 28

Postadress: 141 85 Huddinge

Organisationsnummer: 212000-0068

Övrig information

  • Felanmälan
  • Synpunkter och klagomål
  • Engagera dig och påverka
  • Om webbplatsen
  • Till pressrum
  • Karta

Fler sätt att följa oss


  • Översätt sidan

Huddinge